Header Ads

Bengkel Gamelan Siri 1 (19-20 April 2008)

Hari ini telah dijalankan bengkel gamelan anjuran bersama Sekolah Seni Johor Bahru dan Sekolah Tun Fatimah, Johor Bahru.

Bengkel ini bertujuan untuk memberi pendedahan tentang sejarah, alat muzik gamelan, teknik permainan serta membuat komposisi lagu gamelan.Tenaga pengajarnya adalah merupakan pelajar-pelajar Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Muzik dari Universiti Teknologi Mara, Shah Alam yang berkemahiran tinggi serta berpengalaman luas dalam permainan gamelan.

Bengkel ini disertai oleh 20 orang pelajar bidang Seni Muzik Sekolah Seni Johor Bahru manakala Sekolah Tun Fatimah pula diwakili oleh 20 orang pelajar dari Kelab Gamelan sekolah tersebut.

Majlis penutup diakhiri dengan persembahan gamelan secara kumpulan yang turut disaksikan oleh Tn. Hj Ishak Mahbob selaku pengetua Sekolah Seni Johor Bahru.Di dalam ucapan penutupnya beliau menyatakan program berbentuk linkages atau kerjasama di antara sekolah ini dan sekolah luar khususnya dalam bidang kesenian adalah merupakan salah satu aspek yang dijalankan oleh pihak sekolah bagi merapatkan hubungan serta bertukar-tukar
idea dan ilmu di antara kedua-dua sekolah.


Tiada ulasan


style="display:block"
data-ad-format="autorelaxed"
data-ad-client="ca-pub-2706160013264603"
data-ad-slot="4282993893">