Nurkidz

Wednesday, January 13, 2010

Minggu Orientasi Pelajar Tingkatan 1

Selamat datang ke Sekolah Seni Johor Bahru kepada semua pelajar-pelajar baru. Mereka yang datang dari seluruh negeri di Semenanjung Malaysia telah memulakan sesi persekolahan pada minggu ini dengan mengikuti program orientasi bagi memberikan pendedahan kepada mereka tentang perjalanan sekolah ini.

Pelbagai taklimat daripada pihak pentadbir, guru-guru, jurulatih dan wakil pelajar telah disampaikan selain daripada aktiviti-aktiviti berkumpulan yang dirancang oleh Jawatankuasa Orientasi dibawah seliaan kaunselor.

Tahniah kepada semua yang telibat.












40 comments:

My Pink Diary said...

Just nak tanya, how this student being informed about their entrance to his school??

SPARK said...

Oh... mereka mendapat surat tawaran daripada pihak KPM....

Sebelum ini mereka dikehendaki utk menjalani sesi ujibakat utk ke sekolah ini.

Selain itu mereka perlu memenuhi syarat lulus dalam UPSR.

Zul ASPer UPM 09/10 said...

Semoga terus sukse kapada pewaris-pewaris budaya bangsa yang baru.

Kepada Ayahanda Jabar : Salam takziah atas apa yang telah berlaku. Zul bersimpati... Taihendesune!!!

sayangEzyana said...

semoga2 anak2 di tingkatan 1 akan tabah n bersemangat wpun berjauhan dgn ibu bapa n keluarga...

rindu gak kat anak ku di sana....

aimyrashid said...

tak sabar rasanya nak join keluarga SSJB soon, insya allah :)

rodziah said...

kenape kami tidak di beri kan surat jawapan atau yang di terima sahaja menerima jawapan. yang gagal tiada jawapan.

SPARK said...

Harap maaf... pihak sekolah hanya menerima pelajar.

Urusan pengambilan adalah di bawah pengurusan Bahagian Sukan Seni dan Kokurikulum (BSSK ) di Putrajaya.

Segala pertanyaan mengenai urusan surat menyurat silalah berhubung dengan bahagian tersebut.

aimyrashid said...

Salam, Spark...boleh saya tahu brp yuran untuk dibayar bagi pelajar batu tingkatan 1? Anak saya akan mendaftar di SSJB hujung bulan ni...so, saya nak sediakan budget ;)

zunda said...

Buat Rodziah. Setahu saya pengambilan pelajar masih lagi berjalan sekiranya ada pelajar yang menolak tawaran walaupun telah mendaftar tetapi tidak dapat menyesuaikan diri. Kalau ada rezeki, Insyaallah. Memang ramai yang ingin melanjutkan pelajaran di SSeJB ini!!!

SPARK said...

Utk pengetahuan Budget anda lebih kurang macam ni lah...

Yuran - RM 33.50
BUKU - RM 83.00
ASRAMA - RM 240.00 (Boleh ansur)
BATIK (L) - RM 20.00 (P) RM 40.00
KAD PELAJAR - RM 10.00
2 CADAR - RM 50.00

Seluar track, seluar slack, kasut kulit....

Semua itu ada dilampirkan dalam surat tawaran.

aimyrashid said...

Salam, Spark :)

Thanks for the information. I dah dapat confirmation anak saya ke SSJB tapi, surat tak sampai lagi, snail mail, kan? ;) Insya allah, surat tu akan sampai hari ni atau esok.

:)

sayangEzyana said...

aimyrashid...ank u wat rayuan ke?dh dpt tau keputusan rayuan?coz ank member pun ada kemuka rayuan tp tk taulah dpt ke tidak..
anak saya dh pun masuk 10 januari lalu...kini dia di 1 Balada...
rindu sangat kat nana...
tiap kali dgr suara nana hilang rasa rindu mama...
hope nana ok n happy di sana as apa yg dia bagitau...

aimyrashid said...

SayangEzyana: Salam, sis :) Yup, saya dah buat rayuan dan dah tahu keputusan rayuan, alhamdulillah, anak saya dapat tempat di SSJB. Sedang tunggu surat dari mereka sekarang ni. Semalam saya contact Kementerian, mereka masih dalam proses finalise ambilan kedua SSJB, so, they will inform keputusan rayuan tu. Ambilan kedua akan mendaftar di awal Februari ni, insya allah...Boleh you share dgn I tentang persiapan anak you ke SSJB? I tak pernah ke asrama, so I tak tahu apa yang nak disiapkan. Email saya aimyrashid@gmail.com

Thanks! :)

azz said...

nak tanya cuti raya cina nanti semua diwajibkan balik ke macamna? jika tak balik boleh tak? kantin operasi tak? just nak tya,,,rasanya anak saya balik le kot.....adik2 kat sini dah demam rindu agaknya.....

azz said...

sayangEzana, i pun rasa lega sbb dengar anak cakap happy kat situ dan semua kawan2 senior2 baik-baik belaka....anak lelaki 1 tango...risau gak...nampaknya dia boleh sesuaikan diri....alhamdullillah...tgk gambar dlm blog ni pun tarik nafas lega...anak happy mama pun rasa happy...cuma risau nak balik cuti ni...tumpang senior katanya...klu sorang2 nak kena pergi jemputla pulak..jauhnya.....

SPARK said...

Untuk makluman.... cuti Tahun Baru Cina..... tak ada orang di sekolah. Warden tak ada.... semua bercuti. kantin tutup, dewan makan tutup.

Apa yang boleh buat kalau tak nak balik ialah tumpang balik ke rumah kawan di JB ni. Jadi anak angkat diorang.

azz said...

tq spark,...mula2 ingatkan 3 hari ja cuti mmg nak suruh stay kat jb je tumpang kawan saya...tapi nampaknya seminggu lama tu nak menumpang takut menyusahkan orang pulak...apa pun harap dia dapat tiket balik....ahad dah p outing kan?....satu lagi saya nak tanya hari tu masa pergi tak nampak book shop pun....ada ke tak ada?..just nak tahu....

azz said...

nak tanya petang after kelas seni tu..budak2 selalu buat apa?...aktiviti apa? nampak mcm badminton court kat asrama tu....cerita sikit boleh....nak tya banyak2 kat anak pun jauh bila call sempat tya khabar ja......

SPARK said...

Book shop memang tak ada, tahun lepas ada kat SMK Mohd Khalid.

Tahun ni tak tau kenapa tutup, sebab tak laku kot....

Aktiviti petang ...


budak-budak ada yang main bola... Ada yang basuh baju, ada yg tidor.... pasal badminton tak tau pulak... siapa ada raket boleh la main...

Jangan lupa malam ada prep pulak tau... diorang kena buat homework.

sayangEzyana said...

salam....azz...salam perkenalan...u kat ne?anak sy balik kl dgn transpot yg diuruskan oleh en. jazlan nydp PIBG..senang sikit juz byr then fetch them kat Bukit Jalil. then nak balik ssjb pun anta ke Bukit Jalil gak...if tk jenuh gak nk anta ke sana...byk belanja tu...ank u bidang apa?my dauter bid. tari. dr sekolahnya dulu 4 student dpt msuk ssjb 2grls n 2 bys...alhmadllah until 2day keempat2 mrk stil blh berthn. hope sgt dorg will b better..

lady my said...

salam ...
hmmmm selamat datang too all student form1...wah mcm ramai i tgok ..huhu..ary tue adik i ckap die ader buat perform tok budak2 form 1..mesti happening kan..

aimyrashid:haah utk intake ke2 mmg bulan 2 coz adik i pon masuk intake kedua...

hope2 taun nie xder ibu yg home sick k...huhu

azz said...

spark: thanks for ur info. sebenarnya i dah miss taklimat hari tu...sbb nak balik cepat, anak no 2 sekolah the next day....miss sbb masa tu kami keluar cari barang...balik2 dah ada soal jawab je........tak tau apa yg diberitahu hari tu.....

azz said...

sayangEzana: salam. anak boy di kelas 1 tango, seni visual, daripada alor setar. anak u kira ok ada kawan blh tgk2 each other...anak cuma kenal sorang budak perlis tu pun masa ujibakat dulu...pasal balik tak tau la...sbb katanya balik dgn senior budak kulim...untung i ada best friend kat sana boleh tgk incase ada apa2......u boleh bg contact no org yg arrange transport...nanti raya2 ke tak dak tiket blh join sampai bkt jalil tu..sister i ada kat shah alam dan puchong...

balik nanti mungkin hubby antar dgn bas ja kot..ajar dia ambik teksi etc...

azz said...

ladymy:. salam...i pun miss pasal presentation hari tu...sibuk daftar dan kemas2 brg dia...cuma dgar bunyi dari jauh ja...harap bila2 dpt saksikan....tentu menarik kan....

tq to spark sbb adakan blog ni, atleast kita tau progress budak2 kat sana dari jauh...

sayangEzyana said...

azz....nk ajar ank u naik teksi?dari mana ke mana?why tk anta direct ke ssjb?cian dia...u try call en jazlan 019 2605954 manalah tau if for raya cina ni stll available..coz now dia wat 2 bus
jauh nye u kat alor setar dr utara ke selatan...bg yr email..then kita leh keep in touch kat email jer..

azz said...

sayangEzana:...i nak ajar dia naik bas from alor setar direct to jb then from stesen bas larkin tu ke ssjb...supaya tidak tercongak2 sorang2 dia nanti...tak pernah g mana2 sorang diri..before this pun.gi sekolah dan balik i yg jadi driver...takut nanti org kat luar nampak dia mcm tu nanti ambik kesempatan lak...sekarang ni mcm2 boleh jadi bimbang gak....

azz said...

sayangEzana : lupa lak nak kasi emel add: rza_rd@yahoo.com

sara said...

Spark,Please post more picture of the new student with their activities..miss my daughter..thanx

lady my said...

azz:jangan risau u bleh contact pihak pengetua dan beritahu die nak suruh saing sesaper yang naik bus dari larkin...lagi pon pihak skolah boleh bg info...dari larkin trus naik teksi ker ssejb...sbb ader kwan adik i pon slalu naik bus dari larkin dorang nak blik ke perak...

SPARK said...

Hari ni tak boleh nak update sebab anak masuk wad..... demam adan batuk

sayangEzyana said...

spark..yalah.tgok kat sini msh gmbr2 lama n story lama.updatelah sikit..dgr awal feb ni sukan sekolah..then cuti raya cina pas cuti ada ujian...
alhmdulillah, anak bagi tau blh catch up pelajaran..cuma masalah maths je sikit
tk sabar nk tunggu raya cina..dpt jumpa anak...

azz: email saya lasyg71@gmail.com
kita blh keep in touch nanti ya...u kedah kat ne?insyallah dlm bulan feb kot, sy ke kedah...

zunda said...

Salam..Spark,

Semoga anak cepat sembuh.

Saidatul said...

Salam. Anak saya tingkatan 3 tahun ni, Boleh kah dia memohom masuk ke ting 4 tahun depan, bagaimana caranya hendak memohon?

azz said...

saidatul :.

salam perkenalan. setahu saya sekolah seni hanya membuat pengambilan untuk pelajar tingkat 1 sahaja....kerana pelajar ini apabila berada di ting4, barulah mereka akan ditempatkan ke bidang masing-masing.....mengikut kebolehan/kecenderungan pelajar tersebut...sebenarnya ramai di luar sana yg masih belum tahu tentang kewujudan sekolah seni ini......

zunda said...

Saidatul,

Betul kata azz tu. Pengambilan pelajar ke SSeJB bermula dari Ting. 1 selepas pelajar2 mendapat keputusan UPSR. Permohonan pula dilakukan sebulan atau dua bulan sebelum UPSR melalui sekolah masing2. Pelajar2 yang berjaya permohonannya akan melalui interview dan ujibakat.Sekiranya berjaya dlm interview & ujibakat tersebut, pelajar2 akan ditempatkan di Sekolah Seni JB atau di Kucing, Sarawak. Permohonan ke sekolah ini sungguh amat menggalakkan dari tahun ke tahun. Anak saya skrg berada di Ting. 4 dan saya sentiasa mengikuti perkembangannya. Sungguh teruja dan menakjubkan akan kebolehan kesemua pelajar2 ini baik dlm bidang akademik dan juga kesenian.

azz said...

zunda,
salam...wow tahniah le sbb anak dah naik ting 4..anak baru form 1..lega juga baca keterang u tu...bimbang juga akademik tu sbb klu tinggal dgn kita, boleh le..tunjuk ajar dan antar tution ke...harap anak i pun dpt berdikari, displin dan beri tumpuan sepenuhnya sbb bilangan pelajar dlm kelas pun kecik je kan..hari tu 18 org ja...i pun mula tak tahu pasal sek seni ni, sukan tahula..sbb dah penah pergi kat bukit jalil tu....bila anak balik bagi tau dia minat, i terus surf internet cari..nampak ok je...baru isi form..syukur sbb terpilih...

zunda said...

W'kumsalam... buat parents yang anak2nya berada di SSeJB, janganlah risau. Saya bagi jaminan inilah tempat yang benar2 betul dan sesuai bagi anak2 kita yang berbakat dan berjiwa seni ini menimba ilmu. Ini terbukti apabila anak saya berjaya dengan cemerlang di dalam kedua-dua bidang akademik dan kesenian di dalam PMR yang lepas walaupun pada mulanya saya agak resah juga. Seperti sedia maklum sekolah mencapai 100% lulus dlm PMR yang lalu dan menduduki ranking ke 5 dlm daerah Johor Bahru selepas sekolah2 elit dan berasrama penuh. Percayalah anda parents semua akan berbangga dengan pencapaian anak2 dimasa akan datang. Terima kasih sekali lagi kepada para guru, tenaga pengajar dan jurulatih2 kesenian.

azz said...

zunda,
salam. tu le masa annoucement pmr tu ada dengar le 100%lulus dan 12 org dpt semua A tu...maknanya guru-guru pun turut menekan sepenuhnyala..dalam akademik..harap anak saya nanti pun akan berjaya gak...pasal ranking yang ke 5 tu tak tau lak,jika ya turut banggalah di atas kejayaan pengurusan ssjb tu....syabas

zunda said...

azz,

W'kumsalam.. sebenarnya 18 org yg dapat straight A drp 63 org yg menduduki PMR tahun lalu. Mereka2 ini adalah first batch yg dilahirkan oleh SSeJB ini. Insyaallah..mudah2an anak you beroleh kejayaan di dalam setiap bidang yg diambil. Yg penting anak you ada minat yg kuat, happy di sana dan sentiasa ceria selalu.

sayangEzyana said...

zunda, azz..n yg lain2...bila ank sy stat aktif dlm bid seni (tari) dh plan dia mesti masuk sek seni..tu aim dia..wpun ada beberrap org cikgu dr sek rdh yg pandang semacam coz ank sy aktif dlm tarian, tp sy kata cikgu tu jeles coz tk dpat menari!!!
anyway alhamdulillah..now ank sy happy sgt di ssjb..secara tk langsung skrg ni sy dok promote ssjb kat kwn2 tk kiralah dlm apa bid seni coz dulu org lbih nmpk pd bid tari...tp ada lagi 3 bid yg cukup hebat...

to spark...thx coz post gambar2 masa minggu orientasi tu...ada gak nampak muka anakanda sy n kawan2nya..tk sabar nk tunggu cuti cny...