Nurkidz

Tuesday, October 13, 2009

Ujibakat Pengambilan Pelajar 2010

Sekolah Seni Johor Bahru pada hari telah dijadikan pusat ujibakat bagi pengambilan pelajar untuk tahun 2010.

Studio-studio kesenian telah dijadikan tempat untuk ujibakat mengikut bidang masing-masing. Taklimat telah dibuat oleh pihak JPN di Dewan Makan.

Panel-panel uji bakat akan membuat ujibakat bagi calon-calon dari daerah-daerah iaitu Johor Bahru, Pasir Gudang, Kota Tinggi, dan Kulai.

Ujibakat bermula dari jam 8.00 pagi hingga 4.00 petang.

Kehadiran amat menggalakkan.

36 comments:

mcdeera said...

biler uji bakat di aderkan????

SPARK said...

Bagi negeri Johor pada hari semalam (12.10.2009) dan (13.10.09). Dah pun selesai.

zunda said...

Nampaknya masih ramai lagi tidak mengetahui bagaimana caranya hendak belajar di Sekolah Seni ini. Setahu saya borang tawaran boleh didapati di sekolah masing-masing atau PPD yang berdekatan sebelum pelajar-pelajar menduduki UPSR.

SPARK said...

12 - 16 Oktober 2009 adalah tarikh ujibakat bagi Semenanjung Malaysia.

Borang-borang permohonan utk ke sekolah seni telah dihantar oleh pihak JPN ke sekolah-sekolah....

Setiap permohonan tersebut adalah melalui gurubesar sekolah.

Kalau mengikut kata pegawai JPN semua sekolah dah tau.

Siapa yang tak pergi ke temuduga itu bermakna... tak berminat lah....

ada juga yang hantar borang permohonan ke JPN tetapi pada hari temuduga tak datang untuk temuduga ujibakat.

Ada yang dapat tahu temuduga lambat lah.... macam-macam...

Ada juga satu dua daerah yang tak menghantar langsung calon-calon untuk temuduga....

ayin said...

bile keputusan ujibakat keluar?
x sabar nak tau,,
adik sy slah seorg peserta ujibakat//
semoga dia berjaya..

SPARK said...

Keputusan keluar selepas keluar keputusan UPSR.

zunda said...

Terima kasih SPARK kerana beri keterangan lanjut.

claudia ashley said...

Saya pelajar F3 (bagi thn depan)
Boleh ke saya mohon borang untuk kemasukan ke sekolah seni semasa saya ke F4?

claudia ashley said...

Saya pelajar F3 (bagi thn depan)
Dapatkah saya mohon borang kemasukan ke sekolah seni sewaktu
F3 nanti?

zunda said...

Buat claudia ashley, pengambilan pelajar-pelajar ke Sekolah Seni bermula dari Tingkatan 1. Apa-apa pun boleh buat pertanyaan di talian 072262100 (SSJB).

myum said...

seperti claudia ashley,saya adalah pelajar form 3 pd tahun depan...adakah saya perlu mendaftar sebelum atau selepas saya menduduki PMR?

SPARK said...

Untuk makluman seluruh rakyat Malaysia, Tidak ada pengambilan untuk tingkatan 4 ke sekolah seni.

ameen said...

takkan langsung tak ada penerimaan kemasukan pelajar tingkatan 4?dan bagaimanakah sekiranya pelajar yang memohon itu mempunyai sesuatu bakat seperti bakat seni tari?adakah pemohonan akan dipertimbangkan?

SPARK said...

Nak buat macam mana... dah memang tak ada. Dasar ditetapkan oleh pihak KPM.

SPARK said...

Kalau ada bakat dalam bidang seni tari, dan pelajar ialah pelajar tahun 6 lulus uji bakat.

Pastinya akan diterima masuk ke tingkatan satu sek seni.

Hanya dibuka kepada pelajar Tahun 6 sahaja.

haziq said...

sy student p.m.r n nxt year sy form 4.,
for my question.,
bole kew sy msok sekolah seni ini??
sy minat sngt2..please

SPARK said...

Jawapannya senang aje... Tak boleh

Amirah Najwa said...

borang untuk kemasukan 2011 bila diedarkan?sebab tahun lepas macam tak de jer....

Amirah Najwa said...

adakah digunakan keputusan ujian percubaan upsr untuk memasuki sekolah seni???berapa pilihan seni yang boleh dipilih di sekolah ini???
saya minat sangat dalam seni visual and seni muzik.waktu temuduga perlu ke saya bermain muzik dan melukis???

SPARK said...

Ujibakat dijalankan selepas UPSR nanti.

Borang-borang permohonan biasanya akan dikeluarkan sebelum UPSR.

KPM akan maklumkan kepada JPN, JPN akan maklumkan kepada PPD,

PPD akan maklumkan kepada Guru Besar, GB akan maklumkan kepada murid.

kalau tak tau ttg borang ni.. maknanya GB yang tak bagi tau.... atau tak nak bagitau

Keputusan UPSR sahaja yang digunakan utk pengambilan.
Tawaran kemasukan ke sekolah seni akan dibuat selepas keputusan UPSR dikeluarkan.

utk keterangan lanjut sila hubungi BSSK.

Hadi said...

ohh....saya minat sangat nak masuk....berapakah pilihan seni yang boleh dibuat di sekolah ini?

Amirah Najwa said...

agaknya bulan berapa borang kemasukan diedarkan?

zunda said...

Buat Hadi & Amirah. 4 Bidang Kesenian. MUZIK, TARIAN, TEATER & VISUAL. Biasanya borang akan diedarkan sebulan atau dua bulan sebelum bermulanya UPSR. Sekiranya betul2 berminat kena kerap tanya pihak sekolah. Betul kata SPARK tu!

Amirah Najwa said...

kalau sekolah tak nak bagi, boleh tak saya meminta borangnya di ppd?

SPARK said...

Tak payah mintak dengan PPD... dalam laman web nanti ada.... download ajer...

Tunggu ajer pengumuman bila keluar. Lama lagi la... dekat2 hujung tahun 2010 nanti.

Utk tahun ini... pengambilan kedua akan dijalankan untuk mencukupkan jumlah pelajar kerana masih ada kekosongan disebabkan ada pelajar yang menolak tawaran ke sekolah seni atau keluar sekolah.

Cubalah tanya dengan BSSK kalau2 diorang nak buat sesi temuduga khas kepada mereka yg minat bagi mengisi kekosongan ini.

Amirah Najwa said...

bssk tu aper? boleh bagi nombor telefon nya???

Amirah Najwa said...
This comment has been removed by the author.
SPARK said...

BSSK ialah Bahagian Sukan Seni dan Kokurikulum, Kementerian pelajaran Malaysia..

Amirah Najwa said...

macam mana nak contact bssk??? ada nombor telepon???

Amirah Najwa said...

macam mana nak contact bssk??? ada nombor telepon???

Anna said...

May I ask... Can form 4 students enter the art school?? I'm good at drawing. I can draw anime (cartooons) and other kinds of stuff... So please tell me... =)

-----

Tumpang tanya... Blh x pelajar tingkatan 4 msk skolah seni??? Sy pandai melukis. Sy blh melukis anime (Katun) dan lain2. Tlg lah britau... =)

Anna said...
This comment has been removed by the author.
SPARK said...

Setakat hari ini... tiada pengambilan untuk pelajar baru Tingkatan 4.....

adib_asraf said...

Adib dah form 1 tahun ni.

-so,penganbilan utk form 2,lepas form 1,tak boleh ye ?

-just after UPSR,and for form 1
only ?

-kalau masuk sekolah seni,jb ni pada pertengahan tahun dalam form 1,can or not ?

thanks..
adib_asraf@yahoo.com.my

Anna said...

Isn't there any way for form 4 student to enter the art school...If not then....
I lost my chance T-T

SPARK said...

Setakat ini memang tak ada cara untuk pelajar tingkatan 4 untuk masuk ke sekolah seni.

Sekolah seni hanya terbuka kepada pelajar tahun 6 sekolkah rendah.

Kita tunggu dan lihat... mungkin nanti ada pengambilan untuk pelajar T4 pada tahun-tahun akan datang. Tapi bukan tahun ini... le