Ujibakat Pengambilan Pelajar 2010

Sekolah Seni Johor Bahru pada hari telah dijadikan pusat ujibakat bagi pengambilan pelajar untuk tahun 2010.

Studio-studio kesenian telah dijadikan tempat untuk ujibakat mengikut bidang masing-masing. Taklimat telah dibuat oleh pihak JPN di Dewan Makan.

Panel-panel uji bakat akan membuat ujibakat bagi calon-calon dari daerah-daerah iaitu Johor Bahru, Pasir Gudang, Kota Tinggi, dan Kulai.

Ujibakat bermula dari jam 8.00 pagi hingga 4.00 petang.

Kehadiran amat menggalakkan.

36 Responses to "Ujibakat Pengambilan Pelajar 2010"

mcdeera berkata...

biler uji bakat di aderkan????

SPARK berkata...

Bagi negeri Johor pada hari semalam (12.10.2009) dan (13.10.09). Dah pun selesai.

zunda berkata...

Nampaknya masih ramai lagi tidak mengetahui bagaimana caranya hendak belajar di Sekolah Seni ini. Setahu saya borang tawaran boleh didapati di sekolah masing-masing atau PPD yang berdekatan sebelum pelajar-pelajar menduduki UPSR.

SPARK berkata...

12 - 16 Oktober 2009 adalah tarikh ujibakat bagi Semenanjung Malaysia.

Borang-borang permohonan utk ke sekolah seni telah dihantar oleh pihak JPN ke sekolah-sekolah....

Setiap permohonan tersebut adalah melalui gurubesar sekolah.

Kalau mengikut kata pegawai JPN semua sekolah dah tau.

Siapa yang tak pergi ke temuduga itu bermakna... tak berminat lah....

ada juga yang hantar borang permohonan ke JPN tetapi pada hari temuduga tak datang untuk temuduga ujibakat.

Ada yang dapat tahu temuduga lambat lah.... macam-macam...

Ada juga satu dua daerah yang tak menghantar langsung calon-calon untuk temuduga....

ayin berkata...

bile keputusan ujibakat keluar?
x sabar nak tau,,
adik sy slah seorg peserta ujibakat//
semoga dia berjaya..

SPARK berkata...

Keputusan keluar selepas keluar keputusan UPSR.

zunda berkata...

Terima kasih SPARK kerana beri keterangan lanjut.

claudia ashley berkata...

Saya pelajar F3 (bagi thn depan)
Boleh ke saya mohon borang untuk kemasukan ke sekolah seni semasa saya ke F4?

claudia ashley berkata...

Saya pelajar F3 (bagi thn depan)
Dapatkah saya mohon borang kemasukan ke sekolah seni sewaktu
F3 nanti?

zunda berkata...

Buat claudia ashley, pengambilan pelajar-pelajar ke Sekolah Seni bermula dari Tingkatan 1. Apa-apa pun boleh buat pertanyaan di talian 072262100 (SSJB).

myum berkata...

seperti claudia ashley,saya adalah pelajar form 3 pd tahun depan...adakah saya perlu mendaftar sebelum atau selepas saya menduduki PMR?

SPARK berkata...

Untuk makluman seluruh rakyat Malaysia, Tidak ada pengambilan untuk tingkatan 4 ke sekolah seni.

ameen berkata...

takkan langsung tak ada penerimaan kemasukan pelajar tingkatan 4?dan bagaimanakah sekiranya pelajar yang memohon itu mempunyai sesuatu bakat seperti bakat seni tari?adakah pemohonan akan dipertimbangkan?

SPARK berkata...

Nak buat macam mana... dah memang tak ada. Dasar ditetapkan oleh pihak KPM.

SPARK berkata...

Kalau ada bakat dalam bidang seni tari, dan pelajar ialah pelajar tahun 6 lulus uji bakat.

Pastinya akan diterima masuk ke tingkatan satu sek seni.

Hanya dibuka kepada pelajar Tahun 6 sahaja.

haziq berkata...

sy student p.m.r n nxt year sy form 4.,
for my question.,
bole kew sy msok sekolah seni ini??
sy minat sngt2..please

SPARK berkata...

Jawapannya senang aje... Tak boleh

Amirah Najwa berkata...

borang untuk kemasukan 2011 bila diedarkan?sebab tahun lepas macam tak de jer....

Amirah Najwa berkata...

adakah digunakan keputusan ujian percubaan upsr untuk memasuki sekolah seni???berapa pilihan seni yang boleh dipilih di sekolah ini???
saya minat sangat dalam seni visual and seni muzik.waktu temuduga perlu ke saya bermain muzik dan melukis???

SPARK berkata...

Ujibakat dijalankan selepas UPSR nanti.

Borang-borang permohonan biasanya akan dikeluarkan sebelum UPSR.

KPM akan maklumkan kepada JPN, JPN akan maklumkan kepada PPD,

PPD akan maklumkan kepada Guru Besar, GB akan maklumkan kepada murid.

kalau tak tau ttg borang ni.. maknanya GB yang tak bagi tau.... atau tak nak bagitau

Keputusan UPSR sahaja yang digunakan utk pengambilan.
Tawaran kemasukan ke sekolah seni akan dibuat selepas keputusan UPSR dikeluarkan.

utk keterangan lanjut sila hubungi BSSK.

Hadi berkata...

ohh....saya minat sangat nak masuk....berapakah pilihan seni yang boleh dibuat di sekolah ini?

Amirah Najwa berkata...

agaknya bulan berapa borang kemasukan diedarkan?

zunda berkata...

Buat Hadi & Amirah. 4 Bidang Kesenian. MUZIK, TARIAN, TEATER & VISUAL. Biasanya borang akan diedarkan sebulan atau dua bulan sebelum bermulanya UPSR. Sekiranya betul2 berminat kena kerap tanya pihak sekolah. Betul kata SPARK tu!

Amirah Najwa berkata...

kalau sekolah tak nak bagi, boleh tak saya meminta borangnya di ppd?

SPARK berkata...

Tak payah mintak dengan PPD... dalam laman web nanti ada.... download ajer...

Tunggu ajer pengumuman bila keluar. Lama lagi la... dekat2 hujung tahun 2010 nanti.

Utk tahun ini... pengambilan kedua akan dijalankan untuk mencukupkan jumlah pelajar kerana masih ada kekosongan disebabkan ada pelajar yang menolak tawaran ke sekolah seni atau keluar sekolah.

Cubalah tanya dengan BSSK kalau2 diorang nak buat sesi temuduga khas kepada mereka yg minat bagi mengisi kekosongan ini.

Amirah Najwa berkata...

bssk tu aper? boleh bagi nombor telefon nya???

Amirah Najwa berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
SPARK berkata...

BSSK ialah Bahagian Sukan Seni dan Kokurikulum, Kementerian pelajaran Malaysia..

Amirah Najwa berkata...

macam mana nak contact bssk??? ada nombor telepon???

Amirah Najwa berkata...

macam mana nak contact bssk??? ada nombor telepon???

Anna berkata...

May I ask... Can form 4 students enter the art school?? I'm good at drawing. I can draw anime (cartooons) and other kinds of stuff... So please tell me... =)

-----

Tumpang tanya... Blh x pelajar tingkatan 4 msk skolah seni??? Sy pandai melukis. Sy blh melukis anime (Katun) dan lain2. Tlg lah britau... =)

Anna berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
SPARK berkata...

Setakat hari ini... tiada pengambilan untuk pelajar baru Tingkatan 4.....

adib_asraf berkata...

Adib dah form 1 tahun ni.

-so,penganbilan utk form 2,lepas form 1,tak boleh ye ?

-just after UPSR,and for form 1
only ?

-kalau masuk sekolah seni,jb ni pada pertengahan tahun dalam form 1,can or not ?

thanks..
adib_asraf@yahoo.com.my

Anna berkata...

Isn't there any way for form 4 student to enter the art school...If not then....
I lost my chance T-T

SPARK berkata...

Setakat ini memang tak ada cara untuk pelajar tingkatan 4 untuk masuk ke sekolah seni.

Sekolah seni hanya terbuka kepada pelajar tahun 6 sekolkah rendah.

Kita tunggu dan lihat... mungkin nanti ada pengambilan untuk pelajar T4 pada tahun-tahun akan datang. Tapi bukan tahun ini... le